måndag 29 september 2014

Nedräkning inför födelsedag!

Dag nr 2 av semesterresan bestod av ytterligare promenader, så fötterna har verkligen fått jobba! Vi startade med en tur längs Corniche de Président Kennedy. Bitvis höll jg mig långt från räcket då det bara var flera meters tomrum ner till ett brusande hav! Maken ser i alla fall ganska nöjd ut! Bakom honom anar man området Malmousque där vi bor och utanför så syns öarna Friouls och Château d'If. 
Förutom att jag fotade fina hus som vi passerade så var jag ju även tvungen att fota alla vackra blommor som hemma i Sverige är krukväxter och här växer sig stora som träd eller som här, blomman för dagen, väller över en mur! 


Många vackra hus och mycket fina växter passerades på vägen upp till Notre Dame de la Garde! Slutligen låg hon där framför oss, den vackra basilikan som höll ställningarna i augusti-september 1944! Tillslut fick tyskarna ge sig och deras general (som jag tyvärr inte minns namnet på) bege sig till basilikan för att ge upp...
                         
Utsikten från basilikan är magisk! Staden och Medelhavet breder ut sig och verkar aldrig ta slut! 
Naturligtvis ser man Château d'If och öarna ännu bättre häruppifrån! 
Interiören är även den storslagen och vi tände varsitt ljus, som sig bör, när man befinner sig i denna storslagna miljö! Det är inte svårt att känna sig religiös i den här miljön! 
Även här är havet och dess offer ihågkomna! 

Långa promenader uppför och sedan brant nerför medför en lätt hungerkänsla! Vilken tur då att vi kom ner lagom till lunch! Maken slog till med en hamburgare Charolais, medan jag bara måste utnyttja tillfället att äta färska, solmogna meloner. Lufttorkad skinka till är ju inte heller helt fel! 
                               
                               

Promenaden fortsatte och vid Hotel de Ville pågick arbeten för att återställa byggnaden i gott skick. Därför hade camargaistjuren fått styltor och så även lejonet! Det såg ganska roligt ut! 

  
Vart man än tittade så fanns det vackra byggnader att vila ögonen på! Alla färggranna fönsterluckor piggar upp byggnaderna som ibland är i stort behov av renovering.
På väg till Musem och Fort Saint-Jean låg denna vackra Cathedrale de la Major. Tyvärr stängd på måndagar så besöket får bli en annan gång.  
                                 
Fort Saint-Jean var imponerande och högt! Utsikten var naturligtvis "splendide" men gav mig rysningar då höjdrädslan gör sig påmind. De vakter som fanns överallt var noga med säkerheten, ingen fick försöka sig på att visa sig tuff genom att klättra upp någonstans...
Det var häftigt att känna dofterna av alla örter som planterats längs alla murar och i andra öppna ytor! Rosmarin, salvia, oregano, dragon, lavendel mm trängdes och doftade underbart. 
Mittemot låg Fort Nicholas, forten vaktar varsin sida om ingången till Vieux Port.
Här en högtidlig förklaring till varför man planterat örter överallt. Det var nämligen tradition att samla färska örter tidigt på morgonen den 24 juni, då helige Jean-Baptiste föddes. De skulle plockas innan soluppgången, då daggen fortfarande var kvar, för att behålla sin helande styrka. 
En bro binder idag samman fortet med "resten" av staden. Tittar man på bussen nedanför så förstår man hur högt det är.. Det kittlar gott i benen att gå över där..
Fler byggnader från promenaden tillbaka till handelscentrum.
Men hallå, var är jag någonstans? I Sverige eller i Frankrike? 
Så mycket promenerande kräver sin påfyllning! Så varför inte fylla på med en glass? Maken valde en bananasplit 
och jag en Belle Ile!
Lång promenad avslutades med förberedelse inför makens födelsedag imorgon! Middag är bokad och champagne på kylning! Ska klara strupen till imorgon så jag kan sjunga utan att ge maken hörselskador! ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar