söndag 28 september 2014

Une journée magnifique - en helt underbar dag!

Vi har haft en helt otrolig dag med strålande väder och nya utflyktsmål att upptäcka! Trots att jag under nästan tre år bodde inte långt från Marseille så har jag aldrig besökt staden eller dess närområden. Nu när maken också håller på att bli lite "francophile" så passade vi på att slå till med en vecka i Marseille.

Första dagen startade vi med att promenera från vår lilla lägenhet i ett gammalt fiskarehus på rue Boudouresque. Målet var att ta oss till Vieux Port och därifrån ta en båt ut till Château d'If och sedan ön Frioul. 
Båtturen ut ur Vieux Port bjuder även den på storslagna byggnader runt om, bl a Musem med sin "phare" längst ut. Den syns bättre på bild nr 2.

En båttur i strålande solsken är ju inte helt fel en dag i slutet av september. Här syns ön Frioul och Château d'If på håll.
Bredvid på båten satt denna söta lilla tjej som tyckte det var jättespännande när båten drog på för fullt! 
Så himla söt att jag bara inte kunde låta bli att ta kort! 
Château d'If på nära håll. 
Vattnet såg otroligt inbjudande ut och det var vi inte ensamma om att tycka. Överallt låg det båtar förtöjda och folk badade för fullt. Taxichauffören som körde oss till lägenheten igår berättade att vattnet fortfarande är varmt eftersom augusti inte bjöd på mistral som den brukar.
Han som snart fyller 50 på väg uppför trapporna till Château d'If. Överallt kunde man läsa om Greven av Monte Christo, en liten souvenirbutik bjöd på allt ifrån små figurer av Dantes, D'Artagnan mfl till böcker med "outgivet" material! 
Den cell sompåstås ha hållit mannen med järnmasken fången besökte vi naturligtvis. En fransman, även han på besök, skojade till det lite och sade, så där i förbifarten, att det borde ha varit Sarkozys cell. Jag svarade bara instämmande innan jag hann reagera på vad han egentligen sa, vilket mannen tyckte var jättekul. Han gick inte närmare in på varför han tyckte att förre presidenten skulle sitta där... 
Måste ha varit fruktansvärt att sitta här och dag ut och dag in se Marseille och friheten på håll.. Enligt historien så var det ju inte bara "äkta" brottslingar som satt här utan ex präster som gjort sig oönskade mfl... 

Det bar sedan iväg till ön Frioul och där vandrade vi runt Calanque de Morgeret. Upp och ner och var man än tittade så var det vatten, båtar, kalksten och lämningar från andra världskriget. Bl a ska US canton 1 ha legat här. 

Så här glada är vi över att ha semester och att solen skiner. Kanske blir det förändringar fr o m imorgon. Regn och åska väntas till veckan! Men idag har vi njutit och det bevisar vi med att hoppa högt av glädje! 
Pelle gör t o m tummen upp för Château d'If mitt i hoppet! Och till "barnen" (som inte längre är barn!) där hemma en lugnande mening: ja, vi var själva när vi hoppade och fotade oss! Vi hade nämligen tre ungdomar där precis före som visade exakt hur man gjorde. Vi väntade snällt tills de gått iväg och så visade vi att även gamlingar kan! Ha! 

1 kommentar:

  1. Det ser härligt ut! Det var ju tur att ni var själva när ni hoppade, man får ju inte skämma ut sig ;) Vi hade lite "diskussioner" i dom banorna i somras när vi skulle fota vid Greenwich-meridianen.......jag fick absolut inte hoppa eller göra nåt dumt ;) Ha en fortsatt skön semester! /Anette

    SvaraRadera