torsdag 2 oktober 2014

Dag nr 5: Cassis - vår nya förälskelse!


Ytterligare en dag har passerat på vår semesterresa/50-årsresa! Även denna bjöd på strålande sol och 27 grader varmt. Vi startade dagen runt 10-tiden med att åka mot Cassis. Precis där vi hade parkerat bilen har vi den här utsikten över öarna Friouls och Château d'If. Känns som en helt ok start på dagen :-)
Vi bestämde oss för att köra bergsvägen till Cassis istället för motorvägen, som ju i och för sig är snabbare, men så mycket tråkigare. Efter bergsvägen kan man ju stanna om man så känner för det. Det finns bara ett problem och det är att jag är höjdrädd! Det var allt tur att jag körde, då var jag tvungen att hålla koll på vägen, så jag slapp se stupet på ytterkanten... Värre var det för maken! 
Här på väg upp och i bakgrunden nere vi havet ser man Marseille som vi precis lämnade...
                                
Uppåt såg det inte bättre ut, vi skulle ju ännu högre upp. Kurvigt värre var det och de som var vana vid vägen tyckte nog att jag var jättetråkig då jag höll hastighetsbegränsningen med råge...
                                
Långt där nere ser man Marseille och tittar man riktigt noga syns ett stort pariserhjul! Månne det bli morgondagens utmaning? 
                                 
Cassis var en riktig pärla, en helt ny bekantskap och en riktig förälskelse för os bägge! Här finns vackra hus, smala vackra gator, massor av fina båtar och Medelhavet bjuder på sina vackra calanquer och ett museum där man visar upp bl a amforor från 500 f.kr. Återigen imponerar historien och jag lämnas mållös över hur jag har möjlighet att få uppleva den i de här underbara miljöerna. 
Cassis var populärt bland romarna och pratar vi nutid så har det även varit en populär tillflyktsort för stora konstnärer som ex Matisse. Många stora villor har byggts här, en del finns kvar från 1600-talet när Marseille blomstrade. Mycket fick restaureras efter andra världskriget som på så många andra ställen. Cassistenen är tydligen också känd, den har använts bl a i fundamentet som frihetsgudinnan står på. 
Det här huset med sitt slottstorn stod mitt bland "vanliga" lägenheter och villor. 
En tur till calanquerna är ju ett måste och eftersom dagen bjöd på toppväderså passade vi på! Härligt att vara ute på havet en sådan här dag! Hav, saltvattenstänk, sol och blå himmel! Kan det bli bättre? 
                                  
Calanquerna med sin vita sten är fantastiska och bilderna gör dem på intet vis rättvisa...

     
Hit kommer klättrare från hela världen för att klättra på dessa kala klippor. Denna klippa kallas Guds finger.                       
                                  
Vi besökte endast tre av de största Cassiscalanquerna, den längsta var 1,8 km lång. Den fungerade också som Cassis andra hamn. 
         
                                  
Även i Cassis fanns ett monument till alla fallna hjältar i andravärldskriget. Solen fick fungera som gloria även idag! 
Vacker fyr med sitt gröna lamphus! 
Inte bara havet och calanquerna var vackra, även borden på ett litet café var som ett konstverk med tidstypiska franska "vykort".
Husen i hamnen prydde verkligen med sina vackra fönsterluckor och en och annan blomsterlåda.

Avslutningsvis så måste vi bara visa hur glada vi är över att ha klarat vägen till Cassis. Vi stannade vid högsta punkten på vägen hem för att ta lite kort och studsa av glädje över en härlig dag! :-)





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar