söndag 11 maj 2014

När maten blir till njutning!

Ikväll har vi testat ett nytt recept och den här gången blev det köttbullar på lammfärs med tzatziki och potatisklyftor. Även potatisklyftorna var så klart hemmagjorda, liksom tzatzikin. Använde färsk rosmarin till klyftorna för att gifta dem lite mer med lammfärsen.

Måste verkligen dela med mig av receptet på köttbullarna som maken ansvarade för, viken succé! Dem får han verkligen göra igen, så goda! 


500 g lammfärs
1/2 gul lök
0,5 tsk färsk timjan
0,5 tsk färsk rosmarin
1/4 dl färsk persilja
2 msk fetaost (vi använde Zetas som jag tycker är godast)
1 klyfta vitlök
1/2 dl ströbröd
1/2 tsk vitpeppar
1 dl grädde
1 msk socker
1 tsk salt
1 msk dijonsenap
1 ägg

Tillagning:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Förbered tillbehör som ex. klyftpotatis. Skala och klyfta potatis och blanda med olivolja, salt och peppar och rosta dem i en ugnsform i ca 30 minuter under tiden du gör lammköttbullarna.
  3. Skala och riv löken.
  4. Blanda ihop ingredienserna till köttbullarna i en stor skål. Överarbeta inte köttbullesmeten då blir den trådig.
  5. Låt köttbullesmeten stå i kylen en kvart, så att ströbrödet kan svälla.
  6. Provstek under tiden en köttbulle och smaka av med mer socker, salt eller peppar.
  7. Forma små köttbullar, skölj gärna händerna i kallt vatten så inte smeten klibbar.
  8. Stek köttbullarna i smör runt om i en panna.
  9. Tillbehör: Gör förslagsvis under tiden tzatziki: riv en halv gurka, blanda med 3 dl matyoghurt samt smaka av med 1-2 klyftor pressad vitlök, några msk olivolja samt salt och svartpeppar.

Avnjut gärna med ett glas rött, det gjorde vi. Jag måste erkänna att jag inte trodde att köttbullar kunde ha smak av en riktig lyxmiddag, men det blev så gott! Perfekt slut på helgen i detta tråkväder, nu håller vi tummarna för bättre väder i veckan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar