söndag 25 oktober 2009

Höstlov


Så har höstlovet anlänt och i tre dagar får vi arbeta utan att våra främsta mottagare finns i skolan. Eleverna kan njuta av några lediga dagar, som sömntutor om de vill, medan vi ska koncentrera oss på saker som vi inte hinner med i "vanliga" fall. För vår del blir det en dag med fokus på kursplaner och betygskriterier (mycket välbehövligt, då samsynen är det viktigaste för att alla elever ska få en rättvis bedömning oavsett skola eller lärare), en dag med föreläsning om internetanvändningen och vad våra barn/elever kan råka ut för och den sista arbetsdagen för veckan så är det skolforum som gäller. Ser fram mot att få se nytt material till undervisningen och kanske köpa med mig något matnyttigt hem att hämta idéer ur. För egna pengar naturligtvis för ekonomin är ju ansträngd.... Är man intresserad av att utveckla sin undervisning så tar man alltså saken i egna händer!

På tal om barn så bara måste jag kommentera den historia som kan följas i USA, bl a via Dr Phil's show, om Nadya Sulemans åttlingar. Jag har så svårt att förstå hur man kan skaffa fler barn om man redan har sex stycken som man inte kan försörja på egen hand. Delar av de första inläggen visas nedan för er som har lyckats missa denna bisarra historia. I de första delarna så visar man upp Nadyas beslut om att skaffa fler barn genom fertilisering och hela hennes ekonomiska situation där det står klart att hon inte kan försörja sina barn utan bor hos sin mamma. I nästa avsnitt så har hon fått ett hus genom Dr Phil's försyn (och människors givmildhet), föder sina barn och ska sedan ta hem de prematura barnen och har till sin hjälp sjuksköterskor från en organisation. Samarbetet går inget bra, denna Nadya betsämmer sig för att skaffa annan hjälp och anställer dessutom en massa barnflickor. En kvinna som innan hon var med på Dr Phil's show inte hade råd att ha egen bostad och köpa mat till sina barn! Nu anställer hon barnflickor och shoppar för fulla muggar.. Jösses! Självklart ska samhället hjälpa de behövande, men vad ska hjälpen användas till? Jag blir mörkrädd! Och spm Dr Phil säger idet första avsnittet om Nadyas historia; hur tänkte läkaren som hjälpte henne att bli gravid igen när hon inte kunde ta hand om sina sex barn som hon redan hade?
Vad ska det bli av dessa barn? Hur ska de växa upp? Vilken fostran och omsorg kommer de att få? 14 barn ska dela på sin mammas kärlek (för någon pappa finns inte med i bilden)...

Vi behöver kanske inte gå så långt som till USA för att få se konstiga historier om barn. Får ofta höra om skilsmässobarn som inte får ha kontakt med en av sina föräldrar, ibland för att mamman är sur på pappan eller tvärtom.. Sällan handlar det om att den andra föräldern har gjort något fel utan ofta så är det fråga om rivalitet mellan föräldrarna.

Träffade under en konferens i dagarna en mycket klok kvinna som berättade om sina barn, den äldsta hade gift sig i somras. Hennes inställning var att det var tur att hennes dotter hade en "elak styvmor" som kunde hjälpa till med alla bestyr runt brölloppet, hon skojade om att hennes dotter hade två mödrar som skulle ge bort henne.
Jag kunde inte låta bli att fråga hur hon hade tacklat situationen när hennes barn ahde klagat på styvmodern (för de klagomålen förekommer alltid!!) och då sa hon bara att hon hade försökt att förklara utifrån en mors synvinkel, att det inte handlar om att vara elak utan att det handlar om att få samspelet i hemmet att fungera för att alla ska vara nöjda. Hon hade också förklarat för döttrarna som klagade på att styvmodern favoriserade sina två söner att det var helt normalt och sådant som även deras far gör. Det var de ju tvungna att hålla med om!
Åh, vad jag önskar att alla skilda mödrar och fädrer var så kloka! Tack, E för att du är så klok! Hoppas att du smittar av dig på alla i din närhet.
Tänk vad mycket lättare det skulle vara för skilsmässobarn då! Om alla kunde samtala och umgås på ett vuxet sätt, av omsorg och kärlek till barnen! En ska är säker, även om kärleken till styvbarnen aldrig blir densamma som till de egna barnen så skulle en styvförälder göra vad som helst för att skydda styvbarnen när det väl kommer till kritan, som om de vore ens egna...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar